piątek, 22 grudnia 2017

Wegański bigos #4ZSeriiŚwiątecznej

Będąc wegetariańską, wiem jak trudne są rodzinne spotkania przy obiedzie:
„ Laura, weź sobie kotlecika”
„ Przepraszam ciociu, ale nie jem mięsa”
„ Ojej to poczęstuj się sałatką”
„ Ale w niej jest kurczak “
„ Oj to powybieraj…”
Słowa „ możesz przecież wyciągnąć mięsa” są jak kula z pistoletu dla wegetarianką i weganina.

Podobnie jest z grillem:
„ Przyjdziesz na grilla?”
”Chętnie, ale uprzedzam Cię, że jestem wegetarianką.”
” Aaaa to chleba sobie na grillu upieczesz.”

No cóż… Odchodzę trochę od tematu posta, a o śmiesznych tekstach w stronę wegetarian można by było zrobić nawet osobny post, bo jest tego sporo.

Z racji poszkodowania żywieniowego podczas różnych imprez i świąt opatentowałam przepis na bigos wegański. Na pewno w internecie znajdziecie mnóstwo identycznych, ponieważ nie ukrywam tego, że się nimi inspirowałam. Mimo to chciałbym podzielić się nim z wami.

Składniki:

  • Pół główki kapusty
  • Około pół kilo pieczarek
  • 5 średniej wielkości marchewek
  • Słoiczek przecieru pomidorowego
  • Suszone pomidory
  • Ketchup
  • Pieprz mielony
  • Pieprz w kulkach
  • Liść laurowy
  • Sól
  • Słodka papryka (przyprawa)


1. Pierwszym krokiem, jaki należy wykonać, jest umycie i pokrojenie wszystkich warzyw (kapusta, pieczarki suszone pomidory). Marchewkę należy strzec na wiórki mniejsze lub większe w zależności od gustu. Ja preferuje większe skrawki marchewki.

2. Pokrojoną kapustę gotujemy, aż stanie się miękka, a pieczarki smażymy na oliwie z oliwek.

3. Pod koniec gotowania kapusty dodajemy do niej surową marchewkę, aby stała się miękka tak jak kapusta.

4. Gdy kapusta i marchewka są już idealne pozbawiamy się nadmiaru wody i dodajemy podsmażone grzyby, suszone pomidory, słoiczek koncentratu pomidorowego i pół szklanki ketchupu.

5. Przyprawy dodajemy na końcu, nadal podgrzewając nasz bigos. Dodajemy ich według uznania, bo oczywiście można ten bigos zrobić na ostro dodając przyprawę chilli lub autentyczną paprykę. Ja osobiście dodałam 4 liście laurowe, 5 kulek pieprzu 3 łyżeczki mielonego pieprzu i soli I całe opakowanie słodkiej papryki.

6. Gotowy bigos odstawiamyc na całą noc tak by smaki się przeszły, a w końcowej fazie był jeszcze bardziej smaczny.

Jak widać bigos i to w dodatku wegański nie jest jakaś wielką filozofią. Jego przygotowanie może trwać długo, ale uwierzcie mi, że warto.
Wegańskich świąt wam życzę !!!
Smacznego !

4 komentarze:

  1. Dzięki za przepis <3 Właśnie dzisiaj na wigilii klasowej koleżanka przyniosła taki bigos, dzięki temu miałam co jeść oprócz pierogów z kapustą i grzybami i barszczu czerwonego z torebki hahah :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis Ci się przyda. Życzę smacznego na przyszłość ☺😉

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)!
    Wesołych Świąt! :*
    https://xgabisxworlds.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń